Miért nyalogat bennünket a kutyánk?

Egyes gazdik imádják, ha a kutyájuk kiölti hatalmas nyelvét és az arcukat simogatja a nedves nyelvével. Mások, el sem tudják képzelni, hogy ily módon fejezzék ki a kutyájuk iránti szeretetüket. De mit is jelent a kutyának ez a viselkedése? Mutatjuk a válaszokat!
Miért nyalogat bennünket a kutyánk?

A kutyákban ösztönösen benne van az úgynevezett nyalakodás, a csók, hiszen már az anyakutya is nyalogatással üdvözli a csemetéit. Amikor a kiskutyák megszületnek, az anyjuk ily módon tisztogatja meg őket, így indítja be a légzésüket. Ez voltaképpen a kiskutyák túlélését is biztosítja.

Nem beszélve az anyakutyus testének melegéről, ami szintén fontos tényező a kiskutyák életben maradásához. Az anya gyakran nyalogatja a kiskutyák száját is, ami a kutyákban szinte ösztönként benne is marad, így amikor egy családba kerülnek, ők is alkalmazzák ezt a szokást, mintegy a szeretetük kifejezéseként is.

Amikor egész nap távol vagyunk, majd betoppanunk az ajtón, ne csodálkozzunk, ha a kis kedvencünk csókkal üdvözül bennünket. Ilyenkor ugyanis boldogok és izgatottak, hogy újra láthatnak bennünket. Nem mellesleg ilyenkor endorfin, azaz boldogsághormonok is felszabadulnak bennük.

A kutyák azért is csókolják, nyalogatják a gazdijukat, mert egyrészt ily módon azonosítják be őket, másrészt tetszik nekik a gazdi illata. A kutyák így is tesztelik, ha valami változás van a gazdin, például nyáron, a sós izzadtságot is ezzel a módszerrel kívánják letörölni a gazdijukról.

A kutyák egyébként szeretik a gazdijuk illatát, ezért ne csodálkozzunk, ha hosszabb ideig magára hagyjuk, ő pedig keres valami olyan holmit, amin érezi az illatunkat. Ha hazaérve azt vesszük észre, hogy a kutya a pólónkon fekszik, vagy a közelében van egy ruhadarabunk, akkor csak kereste az illatunkat, mert ez megnyugtatta őt.

A kutya azért is nyalogatja a gazdit, mert örül a jelenlétének. De milyen oka lehet annak, ha a kutya egy idegent nyalogat? Ennek egyszerű a magyarázata. A kutya stresszes lehet idegen ember jelenlétében, de ha megnyalja a kezét vagy az arcát, akkor máris közelebb érzi magához az illetőt és a stressz is oldódik benne.

Kapcsolódó cikkek

Kutyaápolási tippek nyárra

Kutyaápolási tippek nyárra

A kutyák minden évszakban különleges gondoskodást igényelnek, fokozottan igaz ez nyáron.

Mit jelent a kutyák különféle viselkedése?

Mit jelent a kutyák különféle viselkedése?

Sokszor még a gazdi sem tudja, mit akar a kutyája közölni vele.

A tökéletes kutya kiválasztása szinglik mellé

A tökéletes kutya kiválasztása szinglik mellé

A méret, az energiaszint és a temperamentum mind fontos kérdések.