Csodás tények a kutyákkal kapcsolatban

A kutyák, hűséges társai az embernek és ezerféle módon képesek az emberrel kommunikálni. Mutatunk is néhány olyan testbeszédet, amelyet a kutyák meglehetősen gyakran alkalmaznak, illetve olyan érdekességeket, amelyeket lehet, hogy eddig még nem hallottál.
Csodás tények a kutyákkal kapcsolatban

A kutyák okosak és intelligensek, de azt lehet, hogy nem tudtad, hogy körülbelül egy kétéves gyerek szintjén vannak. A kutyák körülbelül 100 szót és gesztust tudnak elsajátítani, csakúgy, mint egy kb. két éves gyermek. A kutyák nagyon változatosan képesek a fülük mozgatására. Mindenféle irányba tudják ezeket az érzékszervüket mozgatni, attól függően, hogy mely irányból hallanak zajt. Ezt a fülükben található körülbelül 18 izom teszi lehetőé. A kutyáknak kitűnő a hallásuk. Sokkal magasabb frekvenciákat is képesek meghallani, mint az ember és a hallásuk is sokkal élesebb, mint az emberé.

Nem csak az ember lehet jobb vagy éppen balkezes. A kutyák is lehetnek jobb vagy bal mancsosak. Hogy kiderüljön, hogy a kutyusunk a bal vagy a jobb mancsát használja leginkább, csak nyújtsunk felé egy tárgyat és azonnal kiderül.

A kutyáknak természetesen nem csupán a hallásuk, hanem a szaglásuk is nagyon jó. Egyes kutyák még betegségeket is képesek kiszimatolni, illetve arra is képeznek ki kutyákat, hogy figyelmeztesse a cukorbetegségben szenvedő gazdáját, ha éppen vércukorszint ingadozása van és nagyobb gyógyszeradagra, inzulinra van szüksége.

A kutyák gyenge fényiszonyok között is jól látnak. Azonban körülbelül olyan a látásuk, mint egy színvak embernek. Például a vörös és a kék színeket nem látják.

Léteznek olyan kutyák, amelyek sokkal, nagyobb valószínűséggel küzdenek majd légzési problémákkal. Ebbe a csoportba tartoznak a mopszok és a bulldogok. Ezek a kutyafajták gyakran küzdenek fogászati és más egészségügyi problémákkal is. A hosszú fülű kutyák, mint például a cocker spánielek, pedig a fülfertőzésekre hajlamosabbak.

Az emberek egy idő után háziasítottak néhány állatot. A kutyák szinte az elsők között voltak, akiket az ember beengedett az otthonába.

A kutyák gyakran összegömbölyödve alszanak. Ennek két magyarázata is van. Egyrészt így védelmezik önmagukat, másrészt ily módon tartják melegen magunkat.

A kutyáknak három szemhéjuk van. Az egyiknek a szem kenése a feladata, azaz segít nedvesen tartani a szemüket. A kutyák körülbelül 12 és 24 hónapos koruk között érik el a felnőtt méretüket.

Kapcsolódó cikkek

Kutya és ember – a legszEBb kapcsolat - kutya-ember barátság

Kutya és ember – a legszEBb kapcsolat

A kutya-ember kapcsolatát csak az értheti, aki valóban gazdi.

Kutyaápolási tippek nyárra

Kutyaápolási tippek nyárra

A kutyák minden évszakban különleges gondoskodást igényelnek, fokozottan igaz ez nyáron.

A tökéletes kutya kiválasztása szinglik mellé

A tökéletes kutya kiválasztása szinglik mellé

A méret, az energiaszint és a temperamentum mind fontos kérdések.