A legintelligensebb kutyafajták

Sokféle kutyafajta létezik, de az egyik legnépszerűbb és legintelligensebb fajta a border collie.
A legintelligensebb kutyafajták

A NagyonÁllatShop szerint ez a fajta különösen okos, és arról híres, hogy több mint 1000 tárgy nevét tanulja meg. A következő legintelligensebb kutyafajta az uszkár. Az uszkárok rendkívül intelligensek, és kiváló vízi kutyák és vadászok is. Emellett általában szelídek és gyengédek. Talán elgondolkodik azon, hogy vajon a kutya elég intelligens-e az otthonába.

Stanley Coren egy tanulmányban 110 különböző kutyafajtát és több mint 200 hivatásos kutyaengedelmességi bírót vizsgált meg, hogy megállapítsa, mely fajták a legintelligensebbek. Coren megállapította, hogy a 10 legjobb kutyafajta kutyái öt vagy annál kevesebb ismétlés után képesek voltak megérteni gazdájuk parancsait. A kutyák 95 százaléka képes volt engedelmeskedni az új parancsoknak, ha erre kiképezték őket. A kutyák intelligenciáját sokféleképpen lehet mérni.

A basenjik egy másik fajta, amely arról ismert, hogy nehezen tanítható. Úgy ápolják magukat, mint a macskák, és bajba kerülhetnek, ha nem tartják őket szemmel. Annak ellenére, hogy nevelhetetlennek tartják, ez a fajta rendkívül intelligens és kíváncsi. A basenjik nehezen idomíthatók, és ha nem figyelnek rájuk alaposan, csínytevéseket okozhatnak. Ha nem vigyázol, vadállatként viselkedhetnek, és bajba kerülhetnek.

A német juhászkutya szintén egy rendkívül intelligens fajta. Bár nem olyan népszerű, mint más kutyafajták, mégis a világ egyik legjobb házőrző kutyája. Éles szaglásuk és hallásuk segít nekik megkülönböztetni az embert a fenyegetést jelentő kutyától. Hűségük, emberszeretetük és trükkök megtanulásának képessége nagyszerű háziállatokká teszi őket. És bár nem ezek az egyedüli intelligens kutyafajták, mindenképpen a legjobb választások között vannak.

A német juhászkutya szelíd családi háziállat, de védelmi és katonai munkájáról is ismert. A német juhászkutya kiváló őrző-védő képességekkel rendelkezik, és mind a rendőrségen, mind a hadseregben szolgált már. A border collie egy másik intelligens fajta. Neve ellenére ez a fajta rendkívül jó terelőkutya, emellett az egyik legmozgékonyabb és legemberközpontúbb fajta. Ilyen éles elmével a border Collie-t a bolygó egyik legokosabb kutyájának tartják.

A schipperke viszonylag ismeretlen kutyafajta, de az egyik legokosabb kutya. Ezt a belga fajtát arra fejlesztették ki, hogy a hajókon és uszályokon patkányokat és betolakodókat fogjon. Magassága 13 hüvelyk, és az IQ-teszteken magasabb pontszámot ér el, mint a pomerániaiak. Nagy tüdejének és kedves természetének köszönhetően kiváló házőrző. Nagyon gyorsan összemelegszik új gazdájával, és nagyszerű társ lesz belőle.

A border collie egy erőteljes terelőkutya, amely elképesztő intelligenciájáról és szorgalmas ösztönéről ismert. Skóciában és Walesben ezek a kutyák a tökéletes pásztorkutyák. Intelligensek, sportosak és hűségesek, így kiváló választás családok számára. Azonban sok mozgást és szellemi stimulációt kell biztosítani számukra. Ellenkező esetben megszállott vagy destruktív viselkedés alakulhat ki náluk. Ha többet szeretne megtudni az intelligens kutyafajtákról, olvasson tovább.

Kapcsolódó cikkek

A vadászkutyák szerepe a vadászatban

A vadászkutyák szerepe a vadászatban

Így segítenek a vadászkutyák a vadászat során.

Mit jelent a kutyák különféle viselkedése?

Mit jelent a kutyák különféle viselkedése?

Sokszor még a gazdi sem tudja, mit akar a kutyája közölni vele.

Kutya és ember – a legszEBb kapcsolat - kutya-ember barátság

Kutya és ember – a legszEBb kapcsolat

A kutya-ember kapcsolatát csak az értheti, aki valóban gazdi.