Kutya és ember – a legszEBb kapcsolat

„Ha magunkhoz veszünk egy éhező kutyát és ellátjuk minden jóval, akkor nem fog megharapni. Ez a legnagyobb különbség a kutya és az ember között.”
Kutya és ember – a legszEBb kapcsolat - kutya-ember barátság

Nem elég, ha egy kutyát megveszünk, etetünk, majd elvárjuk tőle, hogy kövesse utasításainkat. Egy kutya-ember kapcsolat ennél sokkal többről kell, hogy szóljon. A két fél közötti jó kapcsolat, és szeretet kialakítására kell törekednünk, így az állat is boldogságban élhet, és mi is kötődhetünk őszintén úgy egy „személyhez”, ahogy talán sosem gondoltuk volna. Fontos, hogy igyekezzünk mi is megismerni és megérteni állatunkat.

Az ember és kutya kapcsolata egészen az őskorba nyúlik vissza. A barlanglakó ősember személyes biztonsága érdekében bátor, harcos állatot tartott maga mellett a kutya személyében. Az idők során a kutyatartás sokféleképpen módosult, volt, amikor vadászati célból tartották, később kialakult a vakvezető és jelzőkutyák „használata”, manapság inkább házőrző, háziállat, barát céljából veszünk magunkhoz kutyákat akár egészen pici koruktól kezdve, menhelyről vagy alomból vásárolva egyaránt. Azonban bármilyen célból is van mellettünk, a lényeg, hogy hűsége nem csak egy személyre, hanem az egész családra, házra, földre koncentrálódik. Ez a hűség impozáns és csodálatra méltó, szeretteit a bajtól és bántalmazástól mindig megvédi, ebben biztosak lehetünk.

A világon először 2014-ben hasonlították össze magyar kutatók a kutya és ember agyműködését. Kimutatták, hogy a kutya agyában éppúgy létezik egy fajtársak hangjára érzékeny terület, mint az emberében. A kutya agya az emberéhez hasonló módon érzékeli a hangokban rejlő érzelmeket is – volt olvasható a kutatóknak a Current Biology tudományos folyóirat egy számában megjelent tanulmányában. A két faj közötti kommunikációnak tehát ez lehet a titka. Sokkal kézenfekvőbb az ember szociális funkcióit a kutyával összehasonlítani, mint például a majmokkal, – magyarázta 2014-ben az MTI-nek Andics Attila, a kutatócsoport munkatársa – mert azok törzsfejlődési szempontból viszonylag távol állnak egymástól, legutóbbi közös ősük mintegy 100 millió éve élt a Földön – szemben például a makákóval, amellyel közös ősünk csupán 30 millió éves.”

Ezen információk tehát továbbra is alátámasztják a lényeget, hogy ember és kutya között a legszebb kapcsolat jöhet létre, az őszinte barátság.

Kapcsolódó cikkek

A legintelligensebb kutyafajták

A legintelligensebb kutyafajták

Sokféle kutyafajta létezik, de az egyik legnépszerűbb és legintelligensebb fajta a border collie.

Kutya és ember – a legszEBb kapcsolat - kutya-ember barátság

Kutya és ember – a legszEBb kapcsolat

A kutya-ember kapcsolatát csak az értheti, aki valóban gazdi.

Minden, amit az uszkárról tudni kell

Minden, amit az uszkárról tudni kell

Az uszkár egy olyan kutyafajta, amely rendkívül intelligens. Emellett nagyon ragaszkodóak is.