Miért fontos a bolhák és kullancsok elleni védekezés a kutyáknál?

A gondos, tudatos gazdik már tudják, hogy a bolhák és kullancsok elleni védekezés egész évben fontos. Ha új neked ez az infó, olvass tovább, és megtudod, hogy miért!
Miért fontos a bolhák és kullancsok elleni védekezés a kutyáknál?

Mik is ezek az apró élősködők?

Bár aprók, de annál több gondot tudnak okozni ezek a külső élősködők.

A bolhák apró, feketés-sötétbarnás, ugrólábbal rendelkező rovarok. Nem a teljes életüket élik le a háziállataink bundájába bújva, hanem csak vérrel táplálkozni szeretnének ott. Ezért is van az a mondása az állatorvosoknak, hogy amennyi bolhát találunk a kutyánkban, annak az ötszöröse él a lakásban/környezetében valójában!

Egyetlen bolha akár 30-50 petét is lerakhat, így exponenciálisan tud nőni a számuk. A bolhapete pedig sajnos akár 6 hónapig is inaktív maradhat, így később is újból előbukkanhat a bolha gond az életünkben.

A kullancsok szintén csak a szaporodásukhoz szükséges vér miatt keresik fel a kutyánkat. erdős, fás, füves területen élnek és sajnos hazánkban is 42 faj létezik belőle. Azonban a kutyánkra három faj veszélyes: kutya kullancs, barna kullancs és közönséges kullancs.

Milyen betegséget okozhatnak a bolhák?

Nem csak csípésükkel okoznak bosszantó perceket a bolhák kutyánknak, vagy akár nekünk is olykor. Ugyanis sajnos különféle betegségeket is hordozhatnak, okozhatnak a bolhák a kutyában.

- bolha nyál allergia

- egyes bélférgek közti gazdái

- másodlagos bőrfertőzések okozói lehetnek a vakarózás miatt

Itt most halkan megjegyeznénk, hogy anno az emberek közötti bubópestis terjedésének is a bolhák voltak az okozói. Ugye hihetetlen, hogy egy apró kis pár mm-es rovar, milyen nagy károkat tud okozni?

Miért veszélyesek a kullancsok?

A kullancsok a szívás után 2-10 nappal okozhatnak tüneteket, amennyiben fertőzöttek voltak.

Két, súlyos, akár életveszélyt is okozó betegséget okozhatnak a kiskedvencünknél.

Babézia

Ez egy olyan kór, amely a kutyák vörösvérsejtjeit, és az azokat képző szervet, a lépet támadja meg.

Tünetei a következők: hirtelen bágyadtság, étvágytalanság, láz, nyálkahártyák sárgulása, sötét vizelet a széteső vörösvérsejtektől.

Ha a tüneteket gyorsan észleljük és időben elkezdheti az állatorvos a megfelelő kezelést, akkor van esély a felgyógyulásra. De kutyusunk mája és lépe, vagy akár veséi is maradandóan károsodhattak, ezért a jövőben nagyobb gondot kell majd fordítani az egészségének megóvására.

Lyme kór

Ezt, egy a kullancsban rejtőző baktérium okozza. Ránk is veszélyes betegségről van szó sajnos. Kutyáknál a tünetei a következők: látás/hallás zavar, bénulás, szívritmus zavar, sántaság időszakosan.

Sajnos akár a csípés után hónapokkal is jelentkezhet. Emiatt fontos, hogy ha kullancsot találtunk a kutyában akkor a naptárba vezessük fel a dátumát, hogy később visszaemlékezhessünk.

Hogy védheted meg hatékonyan a kutyád ellenük?

Szerencsére ma már bőven van miből választani, már ami a kullancsok elleni védekezés formáját illeti.

Egyes készítmények csak a kifejlett bolha ellen +kullancs, míg másik akár a peték kikelése ellen is hatékonyak. Míg más termékek a bolha és kullancs mellett legyek és szúnyogok ellen is védi kiskedvencünket. A legyek sokszor kicsípik a kinti kutyák fülét és egy be nem gyógyuló sebet okozhatnak. A szúnyogok pedig a szintén veszélyes szívférgességet, vagy bőrférgességet hordozhatják.

Mely termékek közül választhatsz?

Spot on cseppek:
Ezek a termékek 1 hónapig védik kutyusod, és a bőrre csepegtetve, majd onnan felszívódva fejti ki hatását. Hátránya, hogy gyakori samponos fürdetés, illetve, ha nem jól van a bőrre csepegtetve, csökkenti a hatékonyságát. Ilyen cseppek pl. a Advantix, vagy Frontline combo is.

Nyakörvek:
Nagyon kedveltek a nyakörvek, a kedvező áruk és hosszantartó hatásuk miatt. Különösen ajánlott a Foresto nyakörv, amely akár 8 hónapig is védheti a kutyánkat és az egyetlen repellens nyakörv a piacon. Azaz riasztó hatású és így a kullancsok és bolhák már meg se fogják csípni a kedvencünket.

Tabletták:
Néhány éve jelentek meg a piacon a különféle tabletták. A legtöbb egy havi védelmet biztosít, de van, amelyik 12 hétre. Kényelmes megoldás, hiszen egy ízesített jutalomfalathoz hasonlít és a kutyák általában könnyen elfogadják. Azonban nagy hátrányuk, hogy amennyiben allergiás reakció lépne fel, nem lehet lemosni, vagy levenni, mint egy nyakörvet. Emellett pedig az áruk is kissé magasabb lehet.

Válaszd bármelyik megoldást is, a lényeg, hogy sajnos már egész évben szükséges a kutyád védelme a kullancs és bolha ellen!

Kapcsolódó cikkek

Kutya és ember – a legszEBb kapcsolat - kutya-ember barátság

Kutya és ember – a legszEBb kapcsolat

A kutya-ember kapcsolatát csak az értheti, aki valóban gazdi.

Csodás tények a kutyákkal kapcsolatban

Csodás tények a kutyákkal kapcsolatban

A kutyák nagyon intelligens és okos állatok.

Kutyaápolási tippek nyárra

Kutyaápolási tippek nyárra

A kutyák minden évszakban különleges gondoskodást igényelnek, fokozottan igaz ez nyáron.