Mit jelent a kutyák különféle viselkedése?

A kezdő gazdik nem mindig tudják, hogy mit is akar nekik jelezni a kutyájuk, azaz egyes viselkedés mit is jelent igazán. Mutatunk néhány olyan viselkedést, amivel könnyebben megérthetjük a kutyánkat!
Mit jelent a kutyák különféle viselkedése?

A kutyákkal gyakran előfordul, hogy megbolondulnak. Vagyis csak mi gondoljuk azt, ha elmegyünk vele sétálni vagy kimegyünk vele a kertbe és a kutya kisebb-nagyobb füves földdarabokat kapar ki. A kutyák tappancsán olyan illatmirigyek vannak, amelyekkel megjelölnek bizonyos területeket, vagy azért viselkednek így, mert megérezték más kutya illatát. Hiába jól nevelt a kutyánk, előfordul, hogy mégis rosszalkodik kicsit a kertben.

Lehet, hogy a kutya nagyobb bajt okoz az udvaron, azaz mélyebb lyukakat kezd el ásni. Ennek általában két oka is. Melege van, és ily módon szeretné magát lehűteni. De a legvalószínűbb, hogy unatkozik. Nincsenek játékai, nem foglalkoznak vele, egész nap egyedül van. Ő pedig próbál olyan elfoglaltságot keresni, amivel kicsit jobb kedvre derítheti magát. Az ásás éppen ilyen elfoglaltság lehet számára.

A kutya sok minden miatt ugathat folyamatosan. Nyilván, ez is a dolga, tehát az ugatás egy olyan kommunikáció, amivel jelez, ha zajt hallott – legyen szó bármilyen zajról is – de akkor is így fejezi ki magát, ha megrémül, ha új helyre kerül, ha macskát vagy más állatot lát. Az ugatást használhatja akkor is, ha nincsenek kielégítve az alapvető szükségletei, azaz éhes, szomjas, nincs vele foglalkozva, vagy unatkozik.

Nem csak az emberre jellemző, hogy szereti lefekvés előtt elrendezni az ágyát. Természetesen a kutya nem csinálja meg a fekhelyét, de például „körözhet”, sokáig fészkelődhet és izgatottan topoghat, míg ki nem találja, hogy hol is hajtja álomra a fejét, milyen pózban tegye is azt meg. Majd lenyugszik, leheveredik, és már alszik is. A lefekvés előtti rituálé teszi boldoggá és nyugodttá, így semmiképpen sem zavarjuk meg őt ebben.

A kutyák végtelenül édesek, amikor kissé fél oldalra döntik a fejüket. Ilyenkor egyrészt keresik a hangforrást, illetve arra koncentrálnak, amit mondanak nekik. A kutya általában csak azzal viselkedik így, akit teljes mértékben elfogad a gazdájának. A kutya akkor is figyelhet, fülelhet fél oldalra döntött fejjel, ha fülfertőzése van.

Kapcsolódó cikkek

Miért nyalogat bennünket a kutyánk?

Miért nyalogat bennünket a kutyánk?

A kutyák előszeretettel nyalogatják a gazdijukat.

SINB kutyaház, igényes gazdiknak

SINB kutyaház, igényes gazdiknak

A gondoskodás a négylábú családtagoknak is jár.

Csodás tények a kutyákkal kapcsolatban

Csodás tények a kutyákkal kapcsolatban

A kutyák nagyon intelligens és okos állatok.