A háziállatok hatása a mentális és a fizikai egészségre

Egyre többen fogadnak örökbe és visznek haza kutyát és macskát, hogy teljes értékű tagja legyen a családnak. A kis kedvencek nagyon is pozitívan hatnak a mentális és a fizikai egészségre. Aki egyszer gondoskodott kis állatról, kutyáról, macskáról vagy volt már kis kedvence, nagyon is jól tudja, hogy mennyi örömet képesek ezek az állatok okozni.
A háziállatok hatása a mentális és a fizikai egészségre

Amennyiben él a családban valamilyen háziállat, akkor mentálisan is sokkal jobban érezhetjük magunkat. Elég csak a kutyusunk, vagy a cicánk szemébe nézni és máris endorfin hormonok szabadulnak fel bennünket, ami boldoggá varázsol bennünket. Ettől olyan jó hangulatba kerülhetünk, hogy még a legrosszabb napunkat is felülírhatja.

A háziállatok gondozása egyfajta keretet ad az életünknek. Hiszen ezt a kis állatot nevelni és gondozni kell. A mindennapi rutin, esélyt sem ad arra, hogy magunkba zuhanjunk, azaz csökken a szorongás és a depresszió kialakulásának az esélye.

Amikor stresszesek, idegesek vagyunk, akkor megemelkedik a kortizol-szint a szervezetünkben. Amikor megsimogatunk egy állatot, legyen szó egy kutyáról vagy egy nyusziról, akkor csökken a stresszhormon szintje. Ha megsimogatjuk a macskánkat, máris azt érezhetjük, hogy sokkal nyugodtabbak vagyunk. Nem hiába mondják azt, hogy a mentális betegségek egyik legjobb ellenszere, ha örökbe fogadunk egy négylábút.

Az idős emberek gyakran magányosak. Legfőképpen azokra az idős emberekre jellemző ez az érzés, akik megözvegyültek. Talán nem véletlen, hogy arra ösztönzik ezeket az embereket, hogy fogadjanak örökbe egy kisállatot, hiszen a magány ellen a legjobb ellenszer a társaság, legyen szó egy kutya vagy egy macska társaságától is.

A háziállatok, a kis kedvencek, a fizikai egészséget is javítani tudják. Kutatások igazolják, hogy a kutya vagy a macska vérnyomáscsökkentő hatással van a stresszes helyzetekben.

Ha rendszeresen gondoskodunk egy kisállatról, akkor csökkenhet a vérnyomásunk, a magas koleszterinszintünk, amelyek a szívbetegségek legfőbb okozói.

Az is tény, hogyha valaki 65 éves kora fölött gondoskodik egy kisállatról, akkor sokkal, kevesebb alkalommal van szüksége bármilyen orvos meglátogatására, azaz azok a 65 feletti személyek, akik egy kutyust vagy egy macskát gondoznak, kevésbé küzdenek mentális gondokkal és testi betegségekkel.

A rendszeres kutyasétáltatás pedig szintén javítja a fizikai egészséget. Nem csak a szívbetegség esélye csökken, hanem a csontritkulás és a tüdőbetegség kockázata is minimalizálódik.

Kapcsolódó cikkek

Vajon biztonságos az infrapanel az állatok számára?

Vajon biztonságos az infrapanel az állatok számára?

Most kiderül, érdemes-e ilyen készülékbe fektetnünk.

A háziállatok hatása a mentális és a fizikai egészségre

A háziállatok hatása a mentális és a fizikai egészségre

A hobbiállatok rendkívül pozitívan hatnak a testi és a lelki egészségre.

Nyulakkal kapcsolatos tények

Nyulakkal kapcsolatos tények

A nyulakkal kapcsolatban sok a tévhit.