A papagájtartás előnyei és hátrányai

Lehet, hogy mi, szülők is meglepődünk, amikor megkérdezzük a csemeténket, hogy milyen kisállatnak örülne a legjobban és ő a papagájt választja. Elképzelhető, hogy a szülő ilyenkor megrémül és meglepődik, hiszen a gyerekek többsége általában a kutyára vagy a macskára szavaz. A papagáj is egy kedves, aranyos állatka, de mielőtt belevágunk a vásárlásba, mindenképpen érdemes a papagájtartás előnyeit és annak hátrányait is megismernünk!
A papagájtartás előnyei és hátrányai

Először is tudnunk kell, hogy a papagájok kvázi elég hosszú élettartammal rendelkeznek, így még az is lehet, hogy a gyerek már rég kirepült a családi fészekből, a kedvenc kis papagája még mindig jól érzi magát nálunk. Ilyenkor két opció van. A gyerek magával viszi a kis kedvencet az új otthonba, vagy ránk bízza, hogy gondoskodjunk a madárról. A papagáj is egy kis állat, aki kellő gondoskodást igényel. Nem csak a kutyáknak és a macskáknak lehet szüksége állatorvosi ellátásra, hanem bizony még a madaraknak is.

A papagájtartás egyik előnye nem más, mint a hosszú élettartam. Ha családtagként szeretjük ezt a hobbiállatot, akkor nagy öröm tudni, hogy a papagájok a megfelelő gondoskodás mellett, nagyon hosszú ideig, több tíz évig is élhetnek. Léteznek olyan papagájfajok, amelyek akár 50 évig is élhetnek. Ennek a ténynek a gyermekünk is örülhet, hiszen a gyerekeket nagyon megviseli a kis kedvencünk elvesztése.

Egy madárról nem gondolnánk, hogy szereti a becézgetést. Ez azonban nem igaz a papagájokra. Hihetetlenül társas lények, akik nem csak a madártársaikat kedvelik, hanem az embereket is nagyon szeretik. Persze minden madárnak kell bizonyos idő, míg megszokják az új környezetüket, de ha megkedvelik a helyüket és bennünket is, akkor igazán kedvesek és barátságosak.

Ha egy intelligens, okos madárra vágyunk, akkor a papagáj nagyon jó választás. Választhatunk a beszélő fajok közül, de olyan madarat is hazavihetünk, amely képes egyes trükköket elsajátítani.

Természetesen, mint bármely más állattartásnak, a papagájtartásnak is megvannak a maga hátrányai. Ezekkel jó, ha tisztában van a gyerek is, hiszen érezze azt, hogy a kisállat nem csak szórakozás, kötelességek és feladatok is társulnak hozzá. Az első és legfontosabb dolog, hogy a madártartás is költséges. Hiszen szüksége lesz a madarunknak rendszeres állatorvosi ellátásra, egy kényelmes ketrecre, játékokra, folyamatos élelemellátásra. Ezt a gyermeknek is tudnia kell.

A madarak bizony nem a rend és tisztaság mintaképei. Repülnek, verekszenek egymással, így a ketrecüket naponta takarítani kell, az is lehet, hogy naponta többször is. Ha kiengedjük néha őket a ketrecből, akkor még kárt is tehetnek, nem csak a repülésük miatt, hanem azért is, mert a madarak is megrágcsálnak dolgokat. Ha panellakásban élünk, akkor sem biztos, hogy jó döntés, hiszen a papagájok néha elég zajosak. Ellenben, ha kertes házban élünk, akkor csak nekünk kell elfogadni, hogy a papagáj nem mindig akkor alszik, amikor mi fogunk.

Kapcsolódó cikkek

Az 4 legolcsóbban elkészíthető köteles játék a kis kedvenceinknek

Az 4 legolcsóbban elkészíthető köteles játék a kis kedvenceinknek

A kisállatok gazdáinak sokszor nagyon kreatívnak kell lenniük, ha játékkal szeretnék meglepni kedvencüket.

A háziállatok hatása a mentális és a fizikai egészségre

A háziállatok hatása a mentális és a fizikai egészségre

A hobbiállatok rendkívül pozitívan hatnak a testi és a lelki egészségre.

Hogyan készüljünk fel a tengerimalac érkezésére?

Hogyan készüljünk fel a tengerimalac érkezésére?

A tengerimalac tartása nem költséges, de azért jó pár dologba be kell ruházni.