6 furcsa szokás, amit a macskák csinálnak

Még gyakran azok sem tudják, hogy mit, miért is csinálnak a macskák, akiknek sok-sok éve van már macskájuk. A macskák nagyon öntörvényűek és nagyon meglepő dolgokat művelnek. Mutatjuk is, hogy miket!
6 furcsa szokás, amit a macskák csinálnak

A macskában még akkor is ott lapulnak azok a bizonyos vadászösztönök, ha egy benti négylábúról van szó. Ne is csodálkozzunk, ha néha-néha kedve támad a hűtőszekrény tetejére ugrani és onnan kémlelni a világot. Ilyenkor a macska azt képzeli, hogy vadászik és erre a legjobb hely egy magasabb lakberendezési tárgy, például a szekrény, vagy éppen a hűtő.

Sokan dolgoznak otthonról. A gazdi ilyenkor nem mindig tud a kis kedvencére odafigyelni. Sok esetben, amikor a macska a laptopra ül, vagy fekszik, a gazdi azt gondolja, hogy a macska hiányolja őt. Természetesen, ebben is lehet némi igazság. De amikor a macska a laptopra ül, mindössze annyi történik, hogy a macska valami melegre vágyik. A másik opció, hogy a macskát lenyűgözi az, amit a laptopon lát, különösen igaz ez, ha valami mozgó képet lát ott.

A macskák korán kelnek. Talán nem meglepő, hogy ilyenkor feltérképezik, hogy mi a helyzet a lakásban, a gazdi keresésére indulnak és persze, ha a gazdit az ágyban találják, akkor ők is felugranak oda. Ha nem szeretnénk, hogy a cicusunk reggelente zavarjon bennünket, akkor zárjuk be a hálószoba ajtót és tanítsuk meg neki, hogy az ágy, tiltott terület.

Sok gazdi félreértelmezi azt is, amikor a macska egyszer csak a hátára veti magát és szétveti a lábait. Ilyenkor egyes gazdik azonnal leguggolnak a macska mellé és simogatni kezdik. A macskák ilyenkor – többnyire – nem cirógatásra vágynak, hanem ezzel fejezik ki, hogy bíznak a gazdijukban. Ha mi el kezdjük csiklandozni, azt a macskák még árulásnak is vehetik.

A macskáknak rengeteg illatmirigy van a pofájukon, ha úgy tetszik, az arcukon. Amikor hozzánk, a lábunkhoz dörzsölik magukat, akkor ezzel voltaképpen megjelölnek bennünket, hogy ismét felismerjenek, mint gazdijukat. Ha sokáig vagyunk távol, akár a munkahelyen, akár csak a boltba mentünk el, a macska újra és újra megjelöl majd bennünket, hiszen ezzel az illattal – a saját illatával –azonosít minket.

A macskák lábujjaik között is vannak olyan illatmirigyek, amelyekkel a saját területüket jelölik meg. Sok gazdi legnagyobb kétségbeesésére a macskák még akkor is megkarmolják a tapétát vagy a bútorokat, ha van úgynevezett kaparófájuk, hiszen az illatmirigyükkel jelölik ki a saját felségterületüket. Voltaképpen ezzel más macskáknak jeleznek, hogy ide ne gyertek, ez az én birodalmam.

Kapcsolódó cikkek

A macskák is kommunikálnak

A macskák is kommunikálnak

A macskák nagyon sok mindent ki tudnak fejezni a saját kis kommunikációjukkal.

Tippek, ha a macskánkat is visszük nyaralni

Tippek, ha a macskánkat is visszük nyaralni

Biztonsági lépések és tippek, ha a macskánkkal együtt megyünk nyaralni.

6 furcsa szokás, amit a macskák csinálnak

6 furcsa szokás, amit a macskák csinálnak

A macskák néha különös dolgokat művelnek, amelyekkel még a saját gazdijukat is meglepik.