Tippek macskaápoláshoz

A hobbiállat tulajdonosok nagyon is jól tudják, hogy egy kutya, egy macska, nem pusztán egy olyan családtag, akinek elegendő inni és enni, adni. A macskatartás egy felelős tevékenység, hiszen ebbe a macska nevelése, a macskával való játék és a macska ápolása is beletartozik. Mutatunk is néhány tippet a macska ápolásával kapcsolatban!
Tippek macskaápoláshoz

Ha macskatulajdonosok vagyunk, akkor bizonyára tudjuk, hogy milyen élvezetes a gazdi és természetesen, a macska számára is a macska rendszeres kefélése, fésülése. Ezzel nem csak a szennyeződéseket tudjuk eltávolítani a macska szőréről, hanem a felesleges szőrtől is megszabadítjuk a cicusunkat, nem mellesleg a lakás sem lesz tele macskaszőrrel. Ez a tevékenység egyébként a macska és a gazdi közötti kapcsolatot is erősíti. Miközben alaposan át tudjuk nézni a macskánkat, hogy nem fészkelnek élősködők a bundájában.

A macska ápolása, fürdetése és a még a fogainak mosása is nagyon lényeges. A macskák többsége nem szeret ugyan fürdeni, de ez akkor is elemi. Akkor is, ha a cicusunk nem szeret tisztálkodni, nekünk, mint gazdinak, muszáj ezzel kapcsolatban is következetesnek és határozottnak lenni. Hogyan fogjunk hozzá a fürdetéshez? Az első és legfontosabb dolog, hogy a macska nyugodt legyen, miközben a vízbe helyezzük. Játszunk vele fürdés előtt és fárasszuk ki, így megadóbb lesz a fürdéssel kapcsolatban is.

Amikor elkezdjük a fürdést, ügyeljünk arra, hogy a fürdetőhely biztonságos legyen a macska számára, hiszen ők is könnyedén megcsúszhatnak és balesetet, sérülést szenvedhetnek. Használjunk a fürdéshez egy erre a célra alkalmas kancsót, így könnyedén bevizezhetjük a macska bundáját. Majd következhet a samponozás. Ügyeljük arra, hogy ne menjen víz a macska szemébe, szájába és a füleibe sem. Ezt követően, öblítsük le a sampont a macska bundájából és miután kivettük a vízből, tekerjük be a cicust egy puha, meleg törülközőbe. Meg is jutalmazhatjuk valamivel, ha jól viselkedett fürdés közben, de az is elegendő szokott lenni egy-egy ilyen „tortúra” után, ha gyengéden duruzsolunk a fülébe.

Néha a macskákat sem árt megnyírni. Különösen igaz ez a hosszú szőrű macskákra. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mi is meg tudjunk nyírni a cicusunkat, akkor bízzuk ezt egy szakemberre!

Kapcsolódó cikkek

Tippek, ha a macskánkat is visszük nyaralni

Tippek, ha a macskánkat is visszük nyaralni

Biztonsági lépések és tippek, ha a macskánkkal együtt megyünk nyaralni.

A macskák is kommunikálnak

A macskák is kommunikálnak

A macskák nagyon sok mindent ki tudnak fejezni a saját kis kommunikációjukkal.

Tippek macskaápoláshoz

Tippek macskaápoláshoz

A macskát nem csak etetni kell, különös gondot kell fordítani az ápolására is.