Érdekes tények a macskákról

Amennyiben éppen azon gondolkodunk, hogy befogadunk egy cicust, hogy bővítsük a családot, akkor lehet, hogy még nem ismerjük annyira a macskák szokásait. Érdekes tényeket közlünk, amelyekről még nem biztos, hogy hallottál.
Érdekes tények a macskákról

A macskák csak addig élvezik és szeretik a tejet, amíg az anyjuk táplálja őket. Ezután laktóz-intoleránssá válnak, azaz nem tudják megemészteni a tejet és a tejtermékeket. Ha egy nagyobb macskának adunk tejet, akkor olyan tünetekkel kell számolni, mint gyomorpanaszok és hasmenés.

A macskák nagyon sok időt töltenek alvással. Naponta mintegy 16-20 órát alszanak. Ha azt nézzük, egy-egy macska voltaképpen csak két évet tölt összesen aktívan, a fennmaradó időt alvással tölti. És amikor ébren vannak, akkor ennek az ébrenléti időnek mintegy 30 százalékát a tisztálkodásra fordítják.

Minden kiscicának kék a szeme színe. Ez a szemszín körülbelül két hétig így is marad, majd a szem színe el kezd változni.

A macskák nem nyávogással kommunikálnak egymással. Más hangokat adnak ki, ha „beszédbe elegyednek” egymással, de a nyávogást, mint a kommunikáció egyik formáját, csak és kizárólag az embereknek tartogatják.

A macskák teste nagyon rugalmas. Mintegy 230 darab csonttal rendelkeznek, míg az ember csak 206 csonttal büszkélkedhet. Mivel a medencéjük és a vállaik nagyon lazán kapcsolódnak a gerincükhöz, így nagyon rugalmasak.

A kutyák és a macskák memóriája nagyon eltérő. Míg a kutyák csak 5 percig emlékeznek bizonyos emlékképekre, addig a macskák esetében ez 16 óra. Még a majmoknál is jobb memóriával rendelkeznek.

A macskák nem csak az illatuk alapján képesek a gazdájukat felismerni, hanem a hangjuk alapján is. Az már más kérdés, hogy hallgatnak - e a gazdira, vagy figyelmen kívül hagyják a mondanivalóját.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a macskák sokkal kisebb szociális IQ-val rendelkeznek, ellenben sokkal fejlettebbek a kognitív képességeik, mint a kutyáknak.

A macskák ujjlenyomata az orrukon található, csakúgy, mint az embereknek az ujjain. Ily módon sokkal könnyebb lenne azonosítani a cicákat, már ha szerepelnének egy adatbázisban.

Ha a macskánkat magunkkal visszük a nyaralásra, történetesen a tengerpartra, ne ijedjünk meg, ha a macska iszik a sós vízből. A szervezete ugyanis képes kiszűrni a sót, nem úgy, mint az emberé.

Kapcsolódó cikkek

Tippek, ha a macskánkat is visszük nyaralni

Tippek, ha a macskánkat is visszük nyaralni

Biztonsági lépések és tippek, ha a macskánkkal együtt megyünk nyaralni.

Tippek macskaápoláshoz

Tippek macskaápoláshoz

A macskát nem csak etetni kell, különös gondot kell fordítani az ápolására is.

6 furcsa szokás, amit a macskák csinálnak

6 furcsa szokás, amit a macskák csinálnak

A macskák néha különös dolgokat művelnek, amelyekkel még a saját gazdijukat is meglepik.